1

Olej kokosowy – 3 właściwości i zastosowania, które Cię zaskoczą

Olej kokosowy jest zdecydowanie niedocenianym produktem. Jego właściwości doceniane są na całym świecie już od dłuższego czasu w momencie, gdy w Europie dopiero od niedawna jest zalecany i oferowany przez wiele osób i firm. Jednak, aby móc go używać, warto wiedzieć, czym dokładnie jest, jakie ma właściwości i jakie opinie o nim panują. Wszystkie te informacje zebraliśmy w tym artykule, który jest swoistym kompendium wiedzy na temat oleju kokosowego.

Czym jest olej kokosowy?

kokos wraz z widocznym miąższem

Jak jego nazwa sama wskazuje, pozyskiwany jest z miąższu kokosa. Ten egzotyczny orzech występuje wyłącznie w określonych warunkach klimatycznych, w związku z czym przez długi czas dostępny był wyłącznie w krajach egzotycznych, gdzie klimat pozwala tym roślinom rosnąć i rozwijać się. Wraz z biegiem czasu nastąpiła ekspansja kokosa i produktów z niego wykonywanych na inne kraje, dzięki czemu dzisiaj jedynym warunkiem zdobycia go jest posiadanie odpowiedniej ilości pieniędzy.

Olej kokosowy jest zdecydowanie najpopularniejszym produktem spożywczym egzotycznego pochodzenia. Stosowany jest nie tylko w branży kosmetycznej, ale również kulinarnej. Wykonywane są z niego zarówno kosmetyki w postaci kremów, czy maści, jak i potrawy, których jest jednym z głównych składników.

Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany – czym się różnią?

olej kokosowy w słoiku przypomina masło

Olej kokosowy rafinowany inaczej można nazwać wysoko przetworzonym. Nie posiada on swojego zapachu, delikatnie zmieniony jest również smak. Ponadto proces rafinacji sprawia, że olej kokosowy traci właściwości odżywcze i zdrowotne. W trakcie jego trwania miąższ kokosowy poddawany jest bardzo wysokiej temperaturze i działaniu środków chemicznych, których zadaniem jest lepsze zakonserwowanie produktu. Dzięki temu olej kokosowy ma dłuższy termin przydatności do spożycia, jednak ma znikomą wartość dla naszego organizmu. Warto również zaznaczyć, że w trakcie procesu rafinacji olej staje się przezroczysty.

Olej kokosowy nierafinowany jest zdecydowanie najczystszy. Stopień jego przetworzenia jest znikomy, dzięki czemu otrzymujesz produkt bliski naturalnemu. Ponadto olej tego typu ma swój charakterystyczny smak i aromat, za którym przepada zdecydowanie duża liczba osób. Do wad produktu zaliczyć można wysoką cenę, która bije na głowę cenę oleju kokosowego po rafinacji. Nie mniej, jednak warto wprowadzić go do swojej codziennej diety, ponieważ już po krótkim czasie spożywania będziesz w stanie zauważyć pozytywne aspekty.

Właściwości oleju kokosowego

  1. Olej kokosowy wpływa na zdrowie.

W składzie chemicznym oleju kokosowego znajdziemy głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią one aż 90% składu tego produktu. Z tego też względu przez lata olej kokosowy uważany był za nie zdrowy, a wręcz trujący. Dokładniejsze zbadanie produktu i skutków jego działania sprawiło jednak, że zaczął być szanowany i uważany za jeden z najzdrowszych na świecie.

Co ciekawe, dzienne spożycie oleju kokosowego na poziomie dwóch łyżek może znacznie wpłynąć na kondycję organizmu. Ku takiemu działaniu sprawia również fakt, że kokos pasuje niemal do każdego produktu. Bez względu na to, czy dodasz go do mięs, ryb, czy warzyw – znacznie wzbogaci smak i doda egzotycznej nuty, która wprawi w zakłopotanie nie jednego smakosza. Szczerze zachęcamy do eksperymentów we własnej kuchni!

  1. Olej kokosowy wspiera metabolizm.

Otyłość uznawana jest obecnie za chorobę cywilizacyjną, co oznacza, że walczą z nią miliony osób na całym świecie. Problem ten jest bardzo poważny, ponieważ prowadzi do wielu, bardzo poważnych chorób, które mogą zakończyć się nawet śmiercią pacjenta. Dlatego też z otyłością trzeba walczyć i bardzo dobrze do tego celu nadaje się olej kokosowy. Mimo iż w jego składzie znajdują się wyłącznie kwasy tłuszczowe, przyjmowane w niewielkiej ilości przyspieszają metabolizm i powodują spadek wagi.

  1. Olej kokosowy i zawarte w nim substancje wpływają na leczenie

Około 50 % kwasów tłuszczowych znajdujących się w oleju kokosowym, to kwasy laurynowe. Ponadto podczas trawienia oleju powstaje monolauryn, czyli substancja z grupy monoglicerydów. Jak wynika z badań laboratoryjnych, obie te substancje znacząco wspomagają leczenie chorób spowodowanych bakteriami, wirusami, a także grzybami. Sztandarowym przykładem jest Gronkowiec złocisty, który jest całkowicie eliminowany właśnie przez te substancje.

Zastosowanie oleju kokosowego

  • Olej kokosowy w kuchni.

Jak się okazuje, olej kokosowy bardzo dobrze sprawdza się w kuchni. Charakteryzuje się uniwersalnym smakiem, który idealnie komponuje się niemal ze wszystkim. Szczególnie polecane jest dodawanie go do potraw smażonych lub pieczonych. Dzięki odporności na wysokie temperatury nawet po długim czasie pieczenia możesz liczyć na wyjątkowy, egzotyczny smak potrawy spowodowany właśnie obecnością oleju kokosowego.

Ponadto, za sprawą właściwości, produkt ten jest wyraźnie zdrowszy, dlatego wiele osób zastępuje nim zarówno masło, jak i tłuszcze wykorzystywane do smażenia.

  • Kokos w kosmetologii

Wspominaliśmy już, że olej kokosowy jest produktem uniwersalnym? Ten sam, którego używasz jako dodatek do potraw, lub tłuszcz do smażenia możesz wykorzystać również w celu poprawienia urody. Świetnie w tym momencie sprawdzają się wszelkiego typu maseczki, które po kilku sesjach mogą zdziałać cuda. Ponadto osoby cierpiące na suchość skóry również powinny wyposażyć się w olej lub krem kokosowy, ponieważ doskonale nawilży on każdy rodzaj skóry!

Ponadto powszechne jest stosowanie oleju kokosowego w formie odżywki do włosów. Składniki w nim zawarte wnikają we włosy i sprawiają, że stają się one silne, w pełni odżywione i trwałe. I na koniec ciekawostka: olej kokosowy sprawdza się jako krem przeciwsłoneczny.

Opinie o oleju kokosowym

olej kokosowy - krem

Wciąż niestety wiele osób uważa olej kokosowy za niezdrowy. Mimo to równie liczna grupa osób docenia jego zbawienne właściwości. Dużą część tej grupy stanowią kobiety, które bardzo często stosują go w formie kosmetyków. Smakosze egzotycznych smaków zwracają uwagę na fakt, że pasuje on nawet do potraw regionalnych, co pozwala poznawać nowe, nieznane dotąd smaki.

O oleju kokosowym bardzo dobrze wypowiadają się również naukowcy, którzy podkreślają prozdrowotne właściwości produktu. Mimo dużej ilości tłuszczów olej kokosowy wpływa na wiele chorób i przypadłości, nawet tych o poważnym charakterze.

Olej kokosowy to produkt bez wątpienia egzotyczny, jednak jego właściwości możesz poznać w niemal każdym zakątku świata. Masowo sprzedawany jest zarówno w formie ratyfikowanej, jak i w pełni naturalnej, dlatego masz również wybór. Pamiętaj jednak, że pomiędzy poszczególnymi odmianami jest bardzo duża różnica.

Olej kokosowy – 3 właściwości i zastosowania, które Cię zaskoczą
5 (100%) 1 ocena
Kliknij tutaj aby dodać komentarz poniżej 1
Jana - Październik 27, 2017

Olej kokosowy, to moim daniem najpyszniejsza rzecz na świecie. Dodaje go wszędzie, gdzie tylko możliwe.
Służy mi nie tylko w kuchni, do smarowania pieczywa, smażenia, ale również do nawilżania ciała. Moim zdaniem nie ma lepszego balsamu do ciała, niż olej kokosowy. 🙂

Odpowiedz

Napisz komentarz